uk1.jpg

 

 Micro-Needling för hudföryngring

Microneedling är ett samlingsnamn för  behandling där man gör små mikroskopiska nålstick i huden för att föryngra, släta ut, stimulera nytt kollagen/ hår  och även behandla ärr, fina linjer och hyperpigmentation. På Upplandskliniken arbetar vi med traditionell microneedling där tunna nålar förs in 1-3 mm ner i huden. 

Vad är micro needling?

Vi skapar en kontrollerad skada i huden med hjälp av nålar. Som en naturlig reaktion vill kroppen reparera skadan. Tillväxtfaktorer frigörs och huden börjar producera nytt kollagen. Det bildas även nya kapillärer i huden. Resultatet blir en föryngring av huden samt en förbättring av hudens struktur och kondition.

Microneedling rekommenderas till bland annat:

 • Huduppstramning och föryngring
 • Skin tightning
 • Mot håravfall
 • Fina linjer och rynkor
 • Stora porer
 • Ärr (acneärr, kirurgiska ärr, brännskador)
 • Vitiligo
 • Striae, hudbristningar

PRP: Platelet Rich Plasma

PRP som behandlingsform har funnits länge. Redan på 70-talet bedrevs forskning på PRP inom hälso- och tandvård, men det är nu på senare år som tekniken börjat användas i mer estetiska syften – såsom för hud och hår.

I början av 80-talet kom flera rapporter om PRP som alla visade hur metoden kunde förbättra läkningen avsevärt i samband med olika typer av operationer på många delar av kroppen. De läkare som först tog till sig behandlingsformen var specialiserade inom tandvård och plastikkirurgi. Inom dessa områden märktes en stor positiv skillnad i resultat och återhämtning vid exempelvis käkkirurgi och hudtransplantationer.

Tillväxtfaktorer – läker, aktiverar och stimulerar

Tillväxtfaktorer är kroppsegna proteiner med stark positiv påverkan på aktiviteten i cellerna. De får celler att dela sig och stimulerar därmed celltillväxten. Det finns ett hundratal olika tillväxtfaktorer i blodet, alla med specifika uppgifter och mål. Alla tillväxtfaktorer verkar således inte i hela kroppen, utan vissa riktar in sig på särskilda områden. Det är alltså olika tillväxtfaktorer som triggas beroende på var plasman injiceras.

Ökad produktion av antalet hårceller

De allra flesta celler i kroppen är av en speciell sort, till exempel hudceller. Dessa delar sig och blir till fler nya hudceller. Det finns också stamceller som inte har en förutbestämd uppgift utan kan utvecklas till vilken typ av cell som helst baserat på kroppens behov. Stamcellens omvandling anges av yttre omständigheter och förutbestämd programmering i vårt DNA. Tillväxtfaktorerna i vårt blod har förmågan att signalera till stamcellerna att producera en viss typ av cell. En koncentrerad injektion av tillväxtfaktorer i till exempel hårbotten aktiverar då de stamceller som finns där vilket utlöser en ökad produktion av antalet hårceller.

Aktiverar bildandet av nya blodkärl

De tillväxtfaktorer med inverkan på håret och hudens kvalitet samt allmäntillstånd aktiverar bland annat bildandet av nya blodkärl, bildandet av kollagen i de övre hudlagren samt ökad produktion av nya celler. Vissa tillväxtfaktorer har också till uppgift att förbättra hela den omgärdande miljö där cellerna växer.

Studier kring PRP

Idag finns en rad olika studier som påvisar effekten av PRP för olika typer av håravfall samt dess regenererande effekt för huden.

 

Microneedling + NCTF

Micro-needling med Filorga NCTF vitamincocktail är en perfekt behandling om du vill ha en yngre hud med jämn ton, mer fukt och lyster. NCTF är en vitamincocktail från franska Filorga som innehåller 53 aktiva ingredienser: vitaminer, aminosyror, mineraler och hyaluronsyra som samverkar för att föryngra huden. NCTF har bevisat effekt och ger minskning av fina liner och rynkor, ger bättre hudton, förbättrad återfuktning och mer lyster. Du får sammetshud!

När passar NCTF Vitamincocktail?

 • Om man vill föryngra huden genom att stimulera återuppbyggnad
 • Om man vill tillföra huden näringsämnen och vitaminer
 • Om man vill förbättra hudens textur och lyster
 • Om man vill ha sammetshud

Microneedling + Restylane Skinbooster


Restylane Skinbooster är traditionellt en injektionsbehandling för att förbättra hudens kvalitet, återfukta på djupet och ge fin lyster. När man istället arbetar in Skinboostern i huden med en mikropenna så får man två behandlingar i en, huden föryngras och stimuleras både av micropennans tusentals små nålstick och av den stabiliserande hyaluronsyran i Skinboostern som tillför långverkande fukt och lyster.

När passar Restylane Skinbooster?

 • Om man har fuktfattig glanslös hud och vill ha långverkande fukt
 • Om man vill ha en föryngring och ge huden en jämnare ton
 • Om man vill förbättra hudens struktur

 

Vanliga frågor och svar!

Hur många behandlingar behövs?

I en kur rekommenderas 3-4 behandlingar med 2-4 veckors mellanrum, men även enstaka behandlingar kan ge resultat, beroende på vad man vill behandla.

Är behandlingen smärtsam?

Vid behandling med de minsta nåldjupen känns det ytterst lite, om man går djupare känns det mer, men ingen bedövning brukar behövas vid hudföryngring. Vid behandling av ärr kan man lägga på bedövningskräm innan.

Hur ser man ut efter behandlingen.

Rodnad och/eller svullnad ser man ofta i 12-48 timmar beroende på hur känslig huden är. Det kan också hetta eller svida i ansiktet. De flesta kan återgå till normala aktiviteter dagen efter behandlingen. Man är fullt återställd inom 2-3 dagar.
Hyperpigmentering kan alltid uppstå efter behandling – har man tidigare fått detta eller har anlag för hormonella pigmenteringar är risken större.

Undvik följande de första 2 dagarna efter behandling med Dermapen:

 • Solning
 • Intensiv träning
 • Andra hudbehandlingar i området
 • Starka hudvårdsprodukter (t ex retinol, aha-syror)
 • Alltför het dusch, bad eller bastu
 • Bad i hav eller swimmingpool
 • Spraytanning

 

Pris: PRP från 3000kr/ behandling. Paketpris 3 Behandlingar 8000kr.

Pris: NCTF/Restylane skinboster  från 2000kr/behandlig. Paketpris 3 Behandlingar 5000kr.