botox.jpg

Botulinumtoxin A

BOTOX är ett varumärkesnamn för Botulismtoxin typ A, som användas för medicinska och kosmetiska ändamål. Botox kan injiceras i ansikts- och nackmuskler för att minska utseendet på fina linjer och rynkor. Det kan också injiceras i huden för att behandla hyperhidros (överdriven svettning). 

Rynkbehandling med Botox på Upplandskliniken i Stockholm:

När vi blir äldre är det vanligt att rynkor träder fram. Så fort man rynkar pannan, skrattar, blir arg eller koncentrerar sig så spänns ansiktsmusklerna och eftersom huden förlorar sin elasticitet ju äldre man blir bidrar detta till att rynkor blir mer synliga. Rynkor är en del av åldrandet och det kan vara fint med skrattrynkor eller dylikt. Däremot är det kanske inte alltid att sura eller arga rynkor överensstämmer med hur du känner dig och då kan en rynkbehandling vara något för dig. Med hjälp av muskelavslappnande medel (Botox) kan detta förhindras och motverkas.

Om Botox

Botox (botulinum toxin) är ett välbeprövat och godkänt läkemedel som använts i många år. Botox används i dag med mycket positiva resultat vid behandling av rynkor och veck i pannan och i ögonområdet (kråksparkar), vid besvärande arm- och handsvettningar samt vid behandling av migrän.

Botox blockerar nervimpulserna till ansiktsmusklerna och utjämnar därigenom linjer och rynkor. Man ser effekt inom 3-4 dagar och effekten håller i sig upp till sex månader.

Behandlingen är snabb och enkel. Genom knappt kännbara tunna nålstick injiceras Botox i avsett behandlingsområde. Ingen bedövning behövs och man kan återgå till normala aktiviteter direkt efter behandlingen. Vissa patienter upplever en lätt rodnad första dygnet som är snart övergående.

Exempel på behandlingsområden hos oss på Upplandskliniken i Stockholm:

botox2.jpg
 • Glabella (bekymmersrynkan mellan ögonbrynen)
 • Kråksparkar (rynkor vid ögonvrårna)
 • Arm- och handsvettningar
 • Asymmetri
 • Horisontella rynkor/veck i pannan
 • Ögonbrynslyft
 • Mot migrän
 • Käkar (förminskning)
 • Lyft av överläpp
 • Nerdragna mungipor
 • Gummy smile (synligt tandkött)
 • Rynkor på halsen (Nefertiti neck lift)
 
 

FRÅGOR & SVAR

HUR LÄNGE HÅLLER EFFEKTEN?

De som producerar medlet säger att det håller mellan 3-6 månader. Ibland kortare om man är ny och ibland längre om man behandlats ett par gånger. 

HUR OFTA BEHÖVER JAG BEHANDLAS?

Det beror mycket på ditt nuvarande status och vad du är ute efter. Är du ung och vill förebygga rynkor från att utvecklas och bli grova behöver du inte behandlas mer än 1-2 gånger per år. 

Är du äldre med djupa rynkor som kommer tillbaka så fort medlet går ut kan du behöva 2-3 behandlingar per år. 

GÖR DET ONT?

Med väldigt små nålstick tar behandlingen 1-2 minuter. Vissa känner ingenting alls då nålen är väldigt tunn.

FINNS DET KOMPLIKATIONER OCH BIEFFEKTER AV BOTOX?

Normalt sätt sker inga problem när en examination och konsultation genomförts av din läkare. Om det skulle ske komplikationer är det tillfälliga och milda. De vanligaste är blåmärken och svullnad efter injektion som försvinner inom ett par timmar. 

När rynkorna i pannan är väldigt djupa kan man få tunga ögonbryn. 

Vad kostar en botoxbehandling på Upplandskliniken i Stockholm

Beroende på hur många områden du vill behandla kostar det  fr. 1 500 kronor.

 

HAR DU FRÅGOR? VI HAR SVAR